Bulaşık Makinesi Olan Herkesin Bilmesi Gereken 12 Şaşırtıcı Pratik Bil
Çamaşır yıkama filelerini kullanarak kapaklar gibi küçük eşyaların raflardan düşmesini engelleyin
Sünger ve fırçaların mikroplardan tamamen arınması için üst rafa koyun
Sıcak su ve deterjan böylelikle onlara daha çok etki edecektir.
Bulaşık makinesini boşaltırken önce alt raftan başlamayı unutmayın
Böylelikle üst rafta biriken su, alt raftaki kurumuş bulaşıkların üzerine dökülmez.
Patatesleri bulaşık makinesinin üst rafına koyarak kolayca temizleyin:
Özellikle bir seferde çok miktarda patatesi yıkamanız gerekiyorsa ve üstündeki toz ve kirlerden kurtulmak istiyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken makineyi durulama modunda çalıştırmak. Tabii ki içine deterjan koymadan :)
Evde kendi bulaşık deterjanınızı yapın:
Böylelikle hem kimyasalların sağlığa olumsuz etkilerinden uzak olur, hem de daha ekonomik bir deterjan elde edersiniz.
Malzemeler:
1 su bardağı boraks
1 su bardağı çamaşır sodası
10 damla portakal yağı
5 damla limon yağı
5 damla biberiye yağı
2 damla kekik yağı
Elde ettiğiniz karışımı 1 litre suya yarım çay bardağı ölçüyle karıştırın ve bulaşıklarınızı yıkayın.
Çatal, kaşık ve bıçakların hepsini aynı yönde dizmeyin
Çünkü böyle yaparak kaşıkların iç içe geçmelerine sebep olacağınızdan deterjan onlara ulaşamaz ve kaşıklarınız temizlenmez. Bazılarını aşağıya doğru, bazılarını yukarıya doğru koyarak bunun önüne geçebilirsiniz.
Bulaşık makinesinde yıkanabilir uyarısı olan plastik bulaşıkları mutlaka en üst rafa, ters olarak dizin
Plastik saklama kapları gibi bulaşıkları en üst rafa ters çevrilmiş olarak koymanızda fayda var. Çünkü sıcaklığın etkisiyle bükülmelerini ya da erimelerini engellemenin en iyi yolu bu.
Yine de plastik ve yüksek ısı bir araya geldiğinde ortaya nahoş sürprizler çıkabileceğinden risk almayıp elde yıkamayı da tercih edebilirsiniz tabii.
Spor şapkaların şeklinin bozulmaması için onları bulaşık makinesinde yıkayın
Çamaşır makinesinde yıkadığınız spor şapkaların şeklinin bozulmasından, yamuk yumuk bir şekilde çıkmasından şikayetçiyseniz bulaşık makinenize şans verebilirsiniz.
Tek yapmanız gereken şapkayı üst rafa yerleştirip makineyi soğuk suda çalıştırmak. Ama bu durum sadece spor, kumaş şapkalar için geçerli. Sakın ha bereler gibi diğer şapkaları bu şekilde yıkamayın.
Çocuklarınızın oyuncaklarını dezenfekte etmek için bulaşık makinesini kullanın
Elektrikli olmadığı sürece oyuncakları bulaşık makinesinin üst rafına koyarak yıkayabilirsiniz. Yalnız küçük parçalara sahip LEGO gibi oyuncaklarsa onları çamaşır fileleri içinde makineye yerleştirmekte fayda var.
Makyaj fırçalarınızı temizlemek için bulaşık makinesinden yardım alın
Uzun süre temizlenmeyen makyaj fırçalarında yağ ve bakteri birikir ve bir zaman sonra bu durum yüzünüzde akne ve sivilcelerin oluşmasına sebep olur. Onları temizlemenin, bakterilerden arındırmanın en kolay yolu da bulaşık makinesinde yıkamak. Çatal, kaşık gözüne koyup makineyi çalıştırın. Bu kadar basit.
Mutfağınızda bulaşık makinesiyle diğer beyaz eşyaların birbirine bitişik durmamasına özen gösterin
İki büyük beyaz eşyanın birbirine değmemesi şu açıdan önemli: Örneğin buzdolabıyla bitişik olan bir bulaşık makinesinden gelen ısı buzdolabının çalışırken daha fazla efor harcamasına sebep olur. Mutfağınız çok küçük değilse fırın, buzdolabı, bulaşık makinesini birbirlerinden uzakta konumlandırmanızda fayda var.
Bulaşık makinesini çalıştırmadan önce bir süre musluktan sıcak su akıtın
Bulaşık makinesini çalıştırmadan önce musluğu açıp suyun dokunulamayacak kadar sıcak akmasını sağlarsanız makineye dolacak suyun soğuk değil sıcak olmasını sağlarsınız. Bu özellikle kış aylarında ihtiyacınıza yarayabilir, zira böylelikle suyun ısınma süresini kısaltabilirsiniz.